Följ Forskningsrådet Formas

Fri tillgång till forskningsresultat finansierade av Formas genom Open Access

Pressmeddelande   •   Nov 23, 2009 17:45 CET

Alla sakkunnigbedömda konferens- och tidskriftspublikationer som resulterar från forskning som helt eller delvis finansierats av Formas ska publiceras som Open Access. Beslutet gäller alla utlysningar från och med 2010. Det beslutade Formas forskarråd på sitt möte idag.

- Open Access är ännu ett steg på vägen att nå ut med forskningsresultat till samhället vilket är mycket angeläget, säger Rolf Annerberg, generaldirektör för Forskningsrådet Formas.

Open Access innebär fri och obegränsad tillgång till forskningsresultat som finansieras av Formas. Forskningsresultat som publiceras med Open Access på Internet är fria att läsa och ladda ned. Antingen kan forskare arkivera redan publicerade artiklar i stora öppna databaser eller så kan de publicera direkt i tidskrifter på nätet som praktiserar Open Access. De forskare som får finansiering från Formas från och med 2010 ska garantera att kommande forskningsresultat finns tillgängligt enligt Open Access inom sex månader efter publicering.

Forskarrådet Formas beslöt att stödja Berlindeklarationen om Open Access redan 2008. Nu finns också förutsättningarna på universiteten och högskolorna att följa intentionerna i Berlindeklarationen och det har resulterat i dagens beslut.

För mer information:
Anna Ledin, huvudsekreterare Forskningsrådet Formas, anna.ledin@formas.se 08-775 40 15
Emilie von Essen, presschef Forskningsrådet Formas, eve@formas.se 0733 50 3 61