Följ Forskningsrådet Formas

På gränsen till utveckling – Haparanda efter Ikea

Pressmeddelande   •   Aug 31, 2010 07:54 CEST

Ny bok från forskningsrådet Formas

På gränsen till utveckling – Haparanda efter Ikea

Haparanda greps av glädjeyra då Ikea i juni 2005 beslöt att bygga ett varuhus i den lilla gränsstaden. Kring Ikea växte stora handelscentrum upp och redan ett halvår efter öppnandet stod det klart att besökarna blivit ännu fler än kalkylerat och varuhuset måste byggas ut.

Ökade befolkningen? Sjönk arbetslösheten? Stärktes framtidstron? Blev staden med Sveriges sämsta folkhälsa friskare? Kort sagt: vände utvecklingen?

– Bilden av stärkt framtidstro och självkänsla är entydig. Unga kvinnor stannar i stället för att flytta. Men befolkningen fortsätter att minska och ungdomsarbetslösheten är högst i landet. Det räckte inte med ett Ikea för att vända utvecklingen, konstaterar vetenskapsjournalisten Jan Nyberg, bokens författare.

Han har intervjuat stadens ungdomar och företrädare för samhälle och näringsliv och presenterar deras syn på utvecklingen i Haparanda efter Ikea i en nyutkommen bok från forskningsrådet Formas. Boken redovisar även fakta, enkäter och undersökningar som genomförts i samarbete med forskare.

Boken vänder sig till alla som är intresserade av småstäders utveckling eller som engagerar sig för regional utveckling generellt – oavsett om man är politiker, planerare, företagare eller ”vanlig” medborgare.

Författaren presenterar boken vid två tillfällen.

Pressträff: torsdagen den 2 september kl 10.30 på Café Fröjd, Storgatan 7, Luleå
Boksläpp: lördagen den 4 september kl 19.30 i Stadsbiblioteket, Kulturens hus i Luleå

På gränsen till utveckling – Haparanda efter Ikea kostar 175 kronor inkl moms, exkl frakt och kan beställas i Formas nätbokhandel www.formas.se, från Kundtjänst Formas, tel 08-690 95 22 formas.ldi@liber.se eller genom bokhandeln.

För recensionsexemplar kontakta:
Lena Jansson, lena.jansson@formas.se

För mer information kontakta författaren: Jan Nyberg, jan.nyberg@plansju.se, tel 0920-775 70 eller 070-672 01 11 eller forskningsrådet Formas: Ulla Save-Öfverholm, ulla.save@formas.se, tel 08-775 40 01 eller 073-656 20 21.

Formas har till uppgift att främja och stödja grundforskning och behovsmotiverad forskning inom områdena miljö, areella näringar och samhällsbyggande. Den forskning som stöds ska vara av högsta vetenskapliga kvalitet och av relevans för rådets ansvarsområden. Formas får också finansiera utvecklingsverksamhet i begränsad omfattning.

Bifogade filer

PDF-dokument