Följ Forskningsrådet Formas

SÅ BYGGDES VILLAN – Svensk villaarkitektur från 1890 - 2010

Pressmeddelande   •   Sep 22, 2009 11:00 CEST

I Sverige finns närmare två miljoner villor som var och en utgör en del av vår livsmiljö, stadsbild och vårt kulturarv. Det finns hyllmeter med skildringar av villor med spektakulär arkitektur trots att dessa är få. Vi vet däremot förvånansvärt lite om vardagsarkitekturen och det tidstypiska för en villa från år 1890, 1930, 1950 eller 2000. "Så byggdes villan" är en unik exposé över hur vanliga villors arkitektur utvecklats under modern tid.

- Vi vill visa vardagsarkitektur och inte bara enstaka verk av framstående arkitekter. Det har inte tidigare funnits något intresse för vardagsarkitekturen och ändå är det just denna som kännetecknar huvuddelen av vår villabebyggelse, säger Cecilia Björk.

Tidsandan påverkar hela samhället och gör att människor samtidigt blir intresserade av samma företeelser. Arkitektur, planlösningar, konstruktioner och inredningar har förändrats i takt med tiden. Författarna visar de generella dragen i denna utveckling genom ett stort antal nya skalenliga illustrationer.

- Många villor utsätts för ovarsam förändring. Detta beror delvis på bristande förståelse för de ursprungliga kvaliteterna, men det finns också en önskan att få omvandla sitt hem till något som passar in i nutidens stilideal. Även om vissa arkitekturstilar idag är mer populära än andra så är vår uppfattning klar - villor från alla perioder har en speciell tidstypisk arkitektur, väl värd att vårda. Med den här boken hoppas vi kunna medverka till att villors ursprungliga arkitektur uppmärksammas och värdesätts, framhåller författarna.

Boken visar tidstypiska villor och karakteristiska byggnadsdetaljer decennium för decennium, från de första villorna byggda på 1890-talet fram till villor byggda under 2000-talets första decennium. För den villaägare som vill renovera sitt hus med tidstypiska snickerier finns en ritningsdel med snickerier och byggnadsdetaljer, som golvsocklar, fönsterfoder och taklister. Bakom boken ligger ett gediget forskningsarbete för att ta fram och sammanställa material från länsmuseer, webbsidor för husförsäljning och egna uppmätningar. Stor möda har lagts vid de talrika och unika illustrationerna.

Författarna Cecilia Björk, Lars Nordling och Laila Reppen är arkitekter med gedigen erfarenhet av arkitektur och samhällsplanering. Cecilia Björk och Laila Reppen är författare till Så byggdes husen 1880-2000 och hela trion har skrivit boken Så byggdes staden.

Kontakt med författarna:
Cecilia Björk, cissibjork033@gmail.com, tel 070- 440 02 44
Lars Nordling, lasse@bon-arkitekter.nu tel 070-872 19 07
Laila Reppen, laila@reppen.se tel 070-666 06 09

Boken kostar 398 kronor inkl moms och kan beställas via Formas nätbokhandel www.formas.se eller från Kundtjänst Formas, tel 08-690 9522, fax 08-690 9550, e-post: formas.ldi@liber.se. Recensionsexemplar beställs hos lena.jansson@formas.se, tel 08-775 4065.

En affisch med vackra och unika illustrationer med exempel på tidstypiska villafasader från de tolv senaste decennierna finns också att beställa (98 kr inkl moms).

För mer information:
Ulla Save-Öfverholm, Forskningsrådet Formas, ulla.save@formas.se
Emilie von Essen, Forskningsrådet Formas, eve@formas.se