Följ Forskningsrådet Formas

Är det värt (forsknings)pengarna? Forskningsrådet Formas bjuder in till seminarium idag i Almedalen.

Pressmeddelande   •   Jul 02, 2015 08:00 CEST

Sverige satsade förra året 32,9 miljarder offentliga medel på forskning och utveckling. Varför då? I det här seminariet går vi igenom vad vi får för pengarna och hur forskningen påverkar politiken. Vi ställer helt enkelt frågan – Är forskning nyttigt?   

Datum: Torsdag, 2 juli 2015, 13:15 - 14:30

Plats: Gotlands Museum, Strandgatan 14

Arrangör: Formas

I Sverige finns det en stor tilltro till forskningens betydelse för en positiv samhällsutveckling. Vi är också ett av de länder som satsar mest offentliga medel på forskning. Under det här seminariet belyser vi olika aspekter av nyttan av forskning och utveckling. Vi ställer också frågor om prioriteringarna ligger rätt vad avser vilken nytta som är viktigast och om det går att få ännu mera för pengarna. Hur viktigt är det med banbrytande forskning som kan ge Nobelpris? Måste den högre utbildningen ha en forskningsanknytning för att hålla hög kvalitet? Behövs det forskning för att få fram nya produkter och tjänster? Spelar forskningen någon roll för vilka förslag som regeringen lägger? Det är några frågor vi ställer. Livesänds på miljoaktuelltarena.se.

Moderator: Ingrid Petersson, generaldirektör, Formas.

Deltagare:

  • Leif Andersson, professor, Uppsala universitet
  • Cissi Askwall, generalsekreterare, Vetenskap & Allmänhet
  • Sven-Erik Bucht, landsbygdsminister, Socialdemokraterna
  • Gia Destouni, huvudsekreterare, Formas
  • Torbjörn von Schantz, rektor, Lunds universitet
  • Per-Olof Wedin, VD, Sveaskog

Läs mer


Formas har till uppgift att främja och stödja grundforskning och behovsmotiverad forskning inom områdena miljö, areella näringar och samhällsbyggande. Den forskning som stöds ska vara av högsta vetenskapliga kvalitet och av relevans för rådets ansvarsområden. Formas får också finansiera utvecklingsverksamhet i begränsad omfattning.