Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Formas beviljar 654 miljoner kronor till forskning för hållbar utveckling

Idag har Formas forskarråd beslutat att bevilja totalt 654 miljoner kronor till forskning för hållbar utveckling. Av de drygt 1100 ansökningar som kom in till Formas i våras har 220 ansökningar beviljats medel.

- Projekten i Formas årliga öppna utlysning visar vilken bredd som finns inom forskningen inom hållbarhetsområdet. I år finansierar vi till exempel projekt från en undersökning av Pridefestivalers betydelse på landsbygden över flera projekt om träd i stadsmiljö och en mängd projekt om klimatförändringar, säger Johanna van Schaik Dernfalk, chef för enheten för Miljö och Areella näringar.

Formas årliga öppna utlysning är uppdelad i tre delutlysningar. Dessa är; Forsknings- och utvecklingsprojekt, Forsknings- och utvecklingsprojekt för framtidens forskningsledare, det vill säga forskare i början av sin forskarkarriär samt Mobilitetsstöd, ett stöd som ska uppmuntra nyligen disputerade forskare att besöka nya forskningsmiljöer. De 654 miljoner kronor som delas ut motsvarar runt halva Formas årliga budget för forskningsfinansiering.


Projekt som beviljats medel:

Formas årliga öppna utlysning 2016 om medel för forsknings och utvecklingsprojekt

Formas årliga öppna utlysning 2016 om medel för mobilitetsstöd

Formas årliga öppna utlysning 2016 om medel för forsknings och i för framtidens forskningsledare


För mer information:

Karin Önneby, forskningssekreterare, karin.onneby@formas.se, 08-775 40 22
Emilie von Essen, presschef, eve@formas.se, 0702-81 40 38

Ämnen

TaggarFormas, forskningsrådet för hållbar utveckling, har till uppgift att främja och stödja grundforskning och behovsmotiverad forskning inom områdena miljö, areella näringar och samhällsbyggande. Den forskning som stöds ska vara av högsta vetenskapliga kvalitet och av relevans för rådets ansvarsområden. Formas får också finansiera utvecklingsverksamhet i begränsad omfattning.

Presskontakt

Elisabet Blomberg

Presskontakt Kommunikationschef +46 (0)72-233 40 04