Följ Forskningsrådet Formas

Forskningsrådet Formas inbjudan: Insekter - det nya köttet?

Pressmeddelande   •   Jul 01, 2015 09:00 CEST

Jordens befolkning beräknas år 2050 uppgå till nio miljarder människor. Hur kan vi trygga livsmedelsförsörjningen utan att knäcka miljön? Är insekter vår räddning? Vi lyfter aktuell forskning, och tar upp det gastronomiska perspektivet. För visst är insekter kanske gott?    

Datum: Onsdag, 1 juli 2015, 16:00 - 16:45

Plats: Gotlands Museum, Strandgatan 14

Arrangör: Formas

Är insekter framtidens näringskälla för människor och djur? Vi diskuterar frågan och lyfter aktuell forskning. På stjärnkrogen Noma i Köpenhamn finns insekter ibland på menyn som ett exklusivt inslag. Är insekter något att rynka på näsan åt, eller kan insekter vara en del av framtidens lyxmat? Dessutom pratar vi om städernas livsmedelsförsörjning. Kan insektsfarmer och produktion i storstäder göra dessa självförsörjande på protein? Formas bjuder på smakprov. Livesänds på miljoaktuelltarena.se.

Moderator: Annika Åhnberg, ledamot Formas forskarråd och fd jordbruksminister, Formas.

Deltagare:

  • Rahel Belatchew Lerdell, arkitekt och VD, Belatchew Arkitekter
  • Anna Jansson, professor, Sveriges lantbruksuniversitet
  • Christina Möller, ledamot av Livsmedelsakademin och fd chef COOPs provkök
  • Håkan Wirtén, generalsekreterare, WWF

Läs mer.


Formas har till uppgift att främja och stödja grundforskning och behovsmotiverad forskning inom områdena miljö, areella näringar och samhällsbyggande. Den forskning som stöds ska vara av högsta vetenskapliga kvalitet och av relevans för rådets ansvarsområden. Formas får också finansiera utvecklingsverksamhet i begränsad omfattning.