Följ Forskningsrådet Formas

Och vinnarna är… Tävling lyfter svenskt hållbart byggande på världskonferens i Barcelona

Pressmeddelande   •   Okt 28, 2014 10:53 CET

Just nu pågår i Barcelona SB14, Sustainable Building 14, en av världens största konferenser och utställningar om hållbart byggande. Sverige deltar genom att visa upp tio vinnare i en tävling om hållbart byggande som arrangerats av Forskningsrådet Formas, Sweden Green Building Council och Boverket. Vinnarna är fem nya byggnader, två ombyggnader och tre stadsdelsprojekt från olika delar av landet.

– Vi vill lyfta svenskt kunnande när det gäller hållbart byggande. I mycket är det ett resultat av svenska FoU-satsningar och har stor betydelse för att uppfylla nationella och internationella miljömål, säger Conny Rolén, forskningssekreterare på Forskningsrådet Formas.

De vinnande projekten bygger alla på starkt hållbarhetstänkande, vilja att använda ny teknik och att skapa gröna miljöer, samt innovativa lösningar för att sätta miljö och människor i fokus. Vinnarna i kategorin nya byggnader är Greenhouse Augustenborg i Malmö, Backsippans förskola i Ronneby, Väla Gård i Helsingborg, Herrestaskolan i Järfälla och Masthusen kvarter 11 i Malmö. I kategorin ombyggnader vann Rådhus Skåne i Kristianstad och Swecohuset i Stockholm. De vinnande stadsdelsprojekten är Albano i Stockholm, Lagersberg i Eskilstuna och Brunnshög i Lund.

Mer information om vinnarna samt juryns motiveringar finns på http://sb14.sgbc.se samt i broschyren Sweden Builds for Sustainability. Juryn har bestått av forskare och branschexperter och urvalet har gjorts från femtio nominerade projekt.

Välkomna den 28-30 oktober till Formas monter - Formas/SGBC, monter 27-28, på SB14 i Barcelona, http://www.wsb14barcelona.org/

För mer information:
Conny Rolén, Forskningsrådet Formas, +46 70 492 06 27 eller conny.rolen@formas.seFormas har till uppgift att främja och stödja grundforskning och behovsmotiverad forskning inom områdena miljö, areella näringar och samhällsbyggande. Den forskning som stöds ska vara av högsta vetenskapliga kvalitet och av relevans för rådets ansvarsområden. Formas får också finansiera utvecklingsverksamhet i begränsad omfattning.